Skip to main content

भारत के राष्ट्रीय उद्यान - राज्यवार

🎓  नेशनल पार्क ~राज्यवार 
🌴राजस्थान 1. केवला देवी राष्ट्रीय उद्यान 2. रणथ्मभोर राष्ट्रीय पार्क 3. सरिस्का राष्ट्रीय उद्यान 4. डैजर्ट राष्ट्रीय पार्क 5. दर्रा राष्ट्रीय पार्क 6. घना पक्षी राष्ट्रीय पार्क 7. केवला देवी राष्ट्रीय पार्क 8. ताल छापर अभ्यारण्य 9. माउंट आबू वाईल्ड लाइफ सैंचुरी
🌴मध्य प्रदेश 1. कान्हा राष्ट्रीय पार्क 2. पेंच राष्ट्रीय पार्क 3. पन्ना राष्ट्रीय पार्क 4. सतपुड़ा राष्ट्रीय पार्क 5. वन विहार पार्क 6. रुद्र सागर झील राष्ट्रीय पार्क 7. बांधवगढ नेशनल पार्क 8. संजय नेशनल पार्क 9. माधव राष्ट्रीय पार्क 10. कुनो नेशनल पार्क 11. माण्डला प्लांट फौसिल राष्ट्रीय पार्क
🌴अरुणाचल प्रदेश 1. नामदफा राष्ट्रीय पार्क
🌴हरियाणा 1. सुलतानपुर राष्ट्रीय पार्क 2. कलेशर राष्ट्रीय पार्क
🌴उत्तर प्रदेश 1. दूदवा राष्ट्रीय पार्क 2. चन्द्रप्रभा वन्यजीव विहार
🌴झारखंड 1. बेतला राष्ट्रीय पार्क 2. हजारीबाग राष्ट्रीय पार्क 3. धीमा राष्ट्रीय पार्क
🌴मणिपुर 1. काइबुल लाम्झो राष्ट्रीय पार्क 2. सिरोही राष्ट्रीय पार्क
🌴सिक्किम 1. खांचनजोंगा राष्ट्रीय पार्क
🌴तरिपुरा 1. क्लाउडेड राष्ट्रीय पार्क
🌴तमिलनाडु 1. गल्फ आफ मनार राष्ट्रीय पार्क 2. इन्…

MCQ ON IPC

1- ‘A’ intentionally fired a shot from his pistol at ‘B’ but it hit ‘C’ and ‘C’ died. The offence  committed  by ‘A’ is-
  (A) Attempt to murder
  (B)Culpable homicide
  (C)Murder under Section 300
  (D)Murder under Section 301
     Ans:-D
2- Common intention means-
  (A) Similar intention
  (B) Same intention
  (C) Sharing of intention by all persons
  (D) Common plans
     Ans:-C
3- In which of the following case the right of private defence of body does not extend to causing of death?
(A) Assault with the intention of committing kidnapping
(B) Assault with the intention of gratifying unnatural lust
(C) Wrongful restraint ‘
(D) Assault with the intention of committing abduction
  Ans:-C
4.   A’ beat his wife. She fell down and became unconscious. Believing her to be dead and to save himself from being arrested for murder ‘A’ hanged her in the fan with rope. Postmortem report disclosed her death from hanging. ‘A’ is liable for—
(A) Murder
(B) Culpable homicide
(C) Hurt
(D) Grievous hurt
Ans:-B
5. The word ‘good faith’ is defined in the Indian Penal Code in—
(A) Section 44
(B) Section 51
(C) Section 52
(D) Section 52-A
Ans:-C
 6‘A’ is cutting the wood with an axe at a place where children are playing ? The axe files off and kills a nearby child. ‘A’ is liable for—
(A) No offence
(B) Murder
(C) Culpable homicide
(D) Causing death by negligence
Ans:-D
7. Insanity is—
(A) Lack of free will
(B) Incapacity produced due to drunkenness
(C) Incapable of knowing the nature of act committed
(D) Diseased mind
Ans:-D
 8‘A’ finds a purse with money, not knowing to whom it belongs; he afterwards discovers that it belongs to ‘B’ and appropriates to his own use. ‘A’ is guilty of-
(A) Theft
(B) Criminal misappropriation
(C) Criminal breach of trust
(D) Cheating
Ans:-B
9. Which one of the following is not essential for an offence?
(A) Intention
(B) Motive
(C) Prohibited act
(D) Punishment for act
Ans:-B
10 .In which of the following means rea has been considered to be an essential element of an offence?
(A) Srinivasmal Barolia V/s Emperor
(B) R, V/s Tolson
(C) Nathulal V/s State of Madhya Pradesh
(D) In all of the above
Ans:-D
11. The grounds for punishing Prince in R. V/s Prince was-
(A) Prohibited act done by Prince
(B) Illegal act done by Prince
(C) Knowingly committing of civil wrong by Prince
(D) Illegal and prohibited act done by Prince
Ans:-D
12. Who amongst the following has observed that under the Indian Penal Code such a maxim ‘Actus non facit reum nisi mens sit rea’ is wholly out of place?
(A) J.D. Mayne, Criminal Law of India
(B) H.S. Gour, Penal Law of India
(C) Ratan Lal Dheeraj Lal, Law of Crimes
(D) All of the above
Ans:-D
13. Which one of the following preparation is not an offence?
(A) Preparation for robbery of a Bank
(B) Preparation of dacoity in a Bank
(C) To make die for counterfeiting coins
(D) To make die for counterfeiting Indian coins.
Ans:-A
14. For abduction the abducted person should be-
(A) Below 16 years of age
(B) Below 18 years of age
(C) Insane person
(D) Of any age
Ans:-D
15. A does sexual intercourse with a widow below 16 years of age with her consent-
(A) A has not committed rape
(B) A has committed adultery
(C) A has committed rape with B
(D) Nothing above is correct
Ans:-C
17. A male teacher during examination, while conducting search, put his hands in the pocket of the pant of a girl candidate thinking her to be a boy. Here the teacher, under the Penal Code, has committed the offence under Section-
(A) 354
(B) 323
(C) 509
(D) No offence
Ans:-D
18. The case of Bachan Singh V/s State of Punjab is concerned with-
(A) Capital punishment in India
(B) Custody of under trial prisoners
(C) Prosecution for attempted suicide
(D) None of the above
Ans:-A
19. In which of the following cases the Privy Council made a distinction between ‘common intention’ and ‘similar intention’?
(A) Barendra Kumar Ghosh V/s Emperor
(B) Mahboob Shah V/s King Emperor
(C) Srinivasmal Barolia V/s Emperor
(D) Bannu Mal V/s Emperor
Ans:-B
20. In connection with the right of a private defence of body give the correct response-
(A) This right is not available against an unsound person.
(B) This right is not available against a person below 7 years of age
(C) This right is available against any person
(D) This right is not available against parents
Ans:-C
21. A and B both are of 16 years of age. A entices B for marriage and takes her to another city. What offence has been committed by A?
(A) A has committed kidnapping
(B) A has committed no offence as B has gone with her own consent
(C) A has committed abduction
(D) A is himself minor. Hence A has committed no offence
Ans:-A
22. A abets B to commit a theft from the house of C.B finding an opportunity picks C’s pocket while C was travelling by a bus. Give the correct answer-
(A) A is responsible for abetment o theft
(B) A is not responsible for abetment of picking of pocket
(C) A is not responsible for abetment of committing theft because theft has
not been committed from the house
(D) All the above are correct
Ans:-A
23. Which one of the following statements is not correct?
(A) In every robbery there are at least two persons
(B) In every robbery there is a fear of violence
(C) In every robbery there is either theft or extortion
(D) In every Dacoity there is robbery
Ans:-A
24. Which one of the following cases does not relate to intoxication?
(A) D.P.P. V/s Beard
(B) Basudeo V/s State of Pepsu
(C) R. V/s Mcnaughten
(D) R. V/s Tandy
Ans:-C
25. A snake-charmer while showing his play claims to cure the snake bite. The deceased got himself a snake bite believing on assurance of the snake-charmer. The snake- charmer could not cure the deceased. The snake-charmer is liable for-
(A) Murder
(B) Cheating
(C) May be liable for culpable homicide
(D) Liable for nothing
Ans:-A
26. Which one of the following is not correct?
(A) For theft property must be movable
(B) For theft property must be removed out of the possession of the owner of property
(C) For theft property should have been removed for taking it away
(D) For theft property should be removed dishonestly
Ans:-B
29. A meets B on high roads, shows a pistol and demands B’s purse. B in consequence, surrenders his purse. Here A has committed-
(A) Theft
(B) Extortion
(C) Robbery
(D) Dacoity
Ans:-C
30. A intentionally causes B's death, partly by illegally omitting to give food to him, and partly by beating him. A has committed - 
(A) Culpable homicide
(B) Attempt to murder
(C) Murder
(D) Culpable homicide not amounting to murder
  Ans-- Murder [Section 36]

Comments

Popular posts from this blog

आदित्य हृदय स्तोत्र

वाल्मीकि रामायण के अनुसार “आदित्य हृदय स्तोत्र” अगस्त्य ऋषि द्वारा भगवान् श्री राम को युद्ध में रावण पर विजय प्राप्ति हेतु दिया गया था।आदित्य ह्रदय स्तोत्र का पाठ नियमित  करने से अप्रत्याशित लाभ मिलता है। आदित्य हृदय स्तोत्र के पाठ से नौकरी में पदोन्नति, धन प्राप्ति, प्रसन्नता, आत्मविश्वास के साथ-साथ समस्त कार्यों में सफलता मिलती है। हर मनोकामना सिद्ध होती है। इसके नियमित पाठ से मानसिक कष्ट, हृदय रोग, तनाव, शत्रु कष्ट और असफलताओं पर विजय प्राप्त की जा सकती है. इस स्तोत्र में सूर्य देव की निष्ठापूर्वक उपासना करते हुए उनसे विजयी मार्ग पर ले जाने का अनुरोध है. आदित्य हृदय स्तोत्र सभी प्रकार के पापों , कष्टों और शत्रुओं से मुक्ति कराने वाला, सर्व कल्याणकारी, आयु, उर्जा और प्रतिष्ठा बढाने वाला अति मंगलकारी विजय स्तोत्र है।
पढ़ें संपूर्ण पाठ...   विनियोग ॐ अस्य आदित्यह्रदय स्तोत्रस्य अगस्त्यऋषि: अनुष्टुप्छन्दः आदित्यह्रदयभूतो
भगवान् ब्रह्मा देवता निरस्ताशेषविघ्नतया ब्रह्माविद्यासिद्धौ सर्वत्र जयसिद्धौ च विनियोगः पूर्व पिठिता ततो युद्धपरिश्रान्तं समरे चिन्तया स्थितम्‌ । रावणं चाग्रतो दृष्ट्वा युद्…

Full form of AICTE

The Full Form of AICTE is - 
A -  AllI  -  IndiaC - Council for T - TechnicalE - Education
About AICTEThe All India Council for Technical Education(AICTE) is the statutory body and a national-level council for technical education, under Department of Higher Education, Ministry of Human Resource Development. It was established in November 1945 first as an advisory body and later on in 1987 given statutory status by an Act of Parliament.
AICTE is responsible for proper planning and coordinated development of the technical education and management education system in India. 
The AICTE accredits postgraduate and graduate programs under specific categories at Indian institutions as per its charter. https://youtu.be/ws4V8HBtYaU

प्रमुख उत्पादन क्रांतियां

🌎🌎प्रमुख उत्पादन क्रान्तियां
🌎भूरी क्रांति – उर्वरक उत्पादन
🌎रजत क्रांति – अंडा उत्पादन
🌎पीली क्रांति – तिलहन उत्पादन
🌎कृष्ण क्रांति – बायोडीजल उत्पादन
🌎लाल क्रांति – टमाटर/मांस उत्पादन
🌎गुलाबी क्रांति – झींगा मछली उत्पादन
🌎बादामी क्रांति – मासाला उत्पादन
🌎सुनहरी क्रांति – फल उत्पादन
🌎अमृत क्रांति – नदी जोड़ो परियोजनाएं
🌎धुसर/स्लेटी क्रांति– सीमेंट
🌎गोल क्रांति– आलु
🌎सदाबहार क्रांति– जैव तकनीकी
🌎सेफ्रॉन क्रांति– केसर उत्पादन से
🌎स्लेटी/ग्रे क्रांति–उर्वरको के उत्पादन से
🌎हरित सोना क्रांति–बाँस उतपादन से
🌎मूक क्रांति–   मोटेअनाजों के उत्पादन से
🌎परामनी क्रांति– भिन्डी उत्पादन से
🌎ग्रीन गॉल्ड क्रांति– चाय उत्पादन से
🌎खाकी क्रांति– चमड़ा उत्पादन से

भारत के राष्ट्रीय उद्यान - राज्यवार

🎓  नेशनल पार्क ~राज्यवार 
🌴राजस्थान 1. केवला देवी राष्ट्रीय उद्यान 2. रणथ्मभोर राष्ट्रीय पार्क 3. सरिस्का राष्ट्रीय उद्यान 4. डैजर्ट राष्ट्रीय पार्क 5. दर्रा राष्ट्रीय पार्क 6. घना पक्षी राष्ट्रीय पार्क 7. केवला देवी राष्ट्रीय पार्क 8. ताल छापर अभ्यारण्य 9. माउंट आबू वाईल्ड लाइफ सैंचुरी
🌴मध्य प्रदेश 1. कान्हा राष्ट्रीय पार्क 2. पेंच राष्ट्रीय पार्क 3. पन्ना राष्ट्रीय पार्क 4. सतपुड़ा राष्ट्रीय पार्क 5. वन विहार पार्क 6. रुद्र सागर झील राष्ट्रीय पार्क 7. बांधवगढ नेशनल पार्क 8. संजय नेशनल पार्क 9. माधव राष्ट्रीय पार्क 10. कुनो नेशनल पार्क 11. माण्डला प्लांट फौसिल राष्ट्रीय पार्क
🌴अरुणाचल प्रदेश 1. नामदफा राष्ट्रीय पार्क
🌴हरियाणा 1. सुलतानपुर राष्ट्रीय पार्क 2. कलेशर राष्ट्रीय पार्क
🌴उत्तर प्रदेश 1. दूदवा राष्ट्रीय पार्क 2. चन्द्रप्रभा वन्यजीव विहार
🌴झारखंड 1. बेतला राष्ट्रीय पार्क 2. हजारीबाग राष्ट्रीय पार्क 3. धीमा राष्ट्रीय पार्क
🌴मणिपुर 1. काइबुल लाम्झो राष्ट्रीय पार्क 2. सिरोही राष्ट्रीय पार्क
🌴सिक्किम 1. खांचनजोंगा राष्ट्रीय पार्क
🌴तरिपुरा 1. क्लाउडेड राष्ट्रीय पार्क
🌴तमिलनाडु 1. गल्फ आफ मनार राष्ट्रीय पार्क 2. इन्…

Important Battles of Indian History

327-326 B.C. – Alexander invades India. Defeats Porus in the Battle of Hydaspes (Jhelum)326 B.C. 305 B.C. – Chandragupta Maurya defeats the Greek king Seleucus.216 B.C. – The Kalinga War. Conquest of Kalinga by Ashoka.155 B.C. – Menander’s invasion of India. 90 B.C. – The Sakas invade India.454 – The first Huna invasion.495 – The second Huna invasion.711-712 – The Arab invasion of Sind under Mohammed-binQasim.1000-1027 – Mahmud Ghazni invades India 17 times.1175 - 1206- Invasions of Muhammad Ghori.1191- First Battle of Tarain, Prithvi Raj Chauhan defeats Muhammad Ghori. 1192- Second Battle of Tarain, Muhammad Ghori defeats Prithviraj Chauhan;1194 - Battle of Chandawar, Muhammad Ghori defeats Jayachandra Gahadvala of Kannauj.1294 – Alauddin Khalji invades the Yadava kingdom of Devagiri. The first Turkish invasion of the Deccan.1398 – Taimur invades India. Defeats the Tughlaq Sultan Mahmud Shah; the Sack of Delhi.1526 – Babur invades India and defeats the last Lodi Sultan Ibrahim Lodi i…